Degustatieavonden

Doel van de degustatieavonden is om onze eigen kennis over speciale bieren te vergroten, bij te houden én te toetsen en natuurlijk het degusteren (zien, ruiken, proeven) van steeds weer nieuwe bieren. De degustatieavonden vinden om de twee weken plaats en worden telkens door een ander lid van de vereniging voorbereid en georganiseerd rond een bepaald thema.

Als thema kun je denken aan bieren van één brouwerij, bieren van één soort van verschillende brouwerijen, een blindproef of thema’s als kroonkurken, bierglazen, bier & recepten, … … Er zijn zoveel mogelijkheden dat we eigenlijk nooit om een thema verlegen zitten. Degene die de avond organiseert zorgt voor de bieren en voor informatie over de bieren en het thema.

Standaard worden 3 bieren gedegusteerd en een “afzakker” gedronken. Bij het proeven gaat het niet om kwantiteit maar kwaliteit. Dat is de reden dat we onze eigen kleine proefglazen van 15 c.c. gebruiken.

biertap

Het degustatieformulier heeft een logische opbouw.

Begonnen wordt met het invullen van algemene gegevens van het bier, zoals de naam van de brouwerij en van het bier. Tevens wordt vermeld of het bier uit de fles, een blikje, een kruik of van het vat komt.

Vervolgens wordt bepaald of het hoog- of laaggistend bier is, al dan niet met nagisting op de fles. Daarna wordt de kleur van het bier en het schuim beoordeeld.

Voordat ook maar één slok gedronken is, dient eerst nog het aroma bepaald te worden. Voor bijna iedereen het allermoeilijkste onderdeel van de avond!

Hierna begint pas het echte proeven. Eerst wordt de basissmaak bepaald en vervolgens de smaak. Dan wordt het tijd om het mondgevoel, hoe voelt het bier aan in de mond, vast te stellen. Tijdens het vaststellen van de nasmaak wordt met de smaakpapillen onderzocht of het bier nog uitvloeit en evolueert van smaak. Anders gezegd, blijft de smaak lang hangen in de mond en verandert de smaak nog. Alle individuele ervaringen en reuk- en smaaksensaties vult ieder voor zich op het degustatieformulier in.

Tenlotte wordt een waarderingspunt toegekend en wordt door de organisator van de degustatieavond aan iemand gevraagd om zijn formulier voor te lezen.

Daarna krijgt elk lid de ruimte om daarop te reageren. Het aloude gezegde: ”Degustibus non est disputandum” (over smaakt valt niet te twisten) wordt dan vaak in praktijk gebracht.

Van elke avond wordt een verslag gemaakt. Alle scores worden centraal bijgehouden zodat iedereen zijn eigen scores en dus zijn biervoorkeur kan terugvinden.